Finał konkursu "Smaki Krajny i Pałuk" tym razem odbył się w Kcyni!

W XIX finale Konkursu Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk", który organizuje Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk",  jury oceniało aż 41 potraw, przygotowanych przez 21 podmiotów. Finał odbywał się tym razem w Kcyni w siedzibie Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki w Kcyni.
Oceny dań dokonała Komisja konkursowa, w składzie:
Przewodnicząca Jury: Margareta Machnik – Król – praktyk i teoretyk kulinarny, nauczyciel zawodu kucharz,
Członek Jury: Anna Sergott – Kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Not.,
Członek Jury: Adam Grewling – właściciel Wytwórni Musztardy Kcyńskiej, Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Usługowo – Handlowe Grewling.


Smakiem Krajny i Pałuk w kategorii wytrawne Smaki uznano czarninę z królika z kluskami ziemniaczanymi KGW w Michalinie, drugie miejsce zajęła babka ziemniaczana Kartoflarz KGW Pokolenia Studzienki, miejsce trzecie Pałucki smaczek flaczki KGW Wąsosz, wyróżnienia w tej kategorii otrzymały: zupa ślepe ryby KGW Kobiety Rządzą Żarczyn oraz potrawka drobiowa z ryżem KGW Izabela.


W kategorii słodkie Smaki Krajny i Pałuk (wyroby cukiernicze i piekarnicze) zdecydowanym zwycięzcą okazał się być Smak makowca zwijanego KGW Babeczki Turzyn, drugie miejsce zajęła drożdżówka z kruszonką sołectwo Dobieszewko, miejsce trzecie sernik z wiśniami KGW Rozpętek, ponadto wyróżniono: grzybki na mchu KGW Dąbrówka Słupska oraz orzeszki z kremem kakaowo – orzechowym KGW Wolwark.


W ostatniej kategorii smaki Krajny i Pałuk zamknięte w słoiku wygrały flaczki z lina przygotowane przez sołectwo Żarczyn, drugie miejsce bigos mamy Ireny w słoiku sołectwa Dobieszewo, trzecie domowy ocet jabłkowy sołectwa Michalin, wyróżniono: rybę w słoiku po pałucku Cech Rzemiosł Różnych oraz kiełbasę z weka KGW Dąbrówka Słupska.

Zdjęcia na naszym profilu na FB pod adresem https://www.facebook.com/Kcyniapl

finaliści

Metropolia Bydgoszcz
Metropolia Bydgoszcz

Stowarzyszenie Metropolia Bydgoszcz. Zapraszamy do współpracy.